Przysmaki z przedszkolnej kuchni
Proponujemy rodzicom przepisy potraw z naszej przedszkolnej kuchni, które dzieci bardzo lubią i chętnie zgłaszają się po dokładkę.
Spróbujcie i w domu - życzymy smacznego!!!
Ciasteczka marchewkowe
- 100 g marchewki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z soku
- 150 g mąki
- 40 g płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
W dużej misce umieść wszystkie składniki (masło w kawałkach) i szybko zagnieć ciasto. Schowaj ciasto na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ponownie zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - do zrumienienia. Po upieczeniu ostudź.
Kopytka z sera
- 0,5 kg twarogu
- 11 dkg grysiku
- 3 dkg mąki ziemniaczanej
- 3 dkg mąki pszennej
- 3 dkg cukru
- 1 jajko
- budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszać, uformować kopytka i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Ugotowane kopytka polać stopionym masłem i posypać cukrem.
Kotleciki z jaj
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 bułka maczana w mleku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie
Ugotowane jajka zmielić na maszynce do miesa (lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami) razem z namoczoną bułka. Cebulkę zeszklić na złoto na 1/4 kostce masła - wymieszać ze zmielonymi jajkami i bułką, dodać 2 jajka. Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe kotleciki - każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Kotleciki z piersi kurczaka
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Wykonanie
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i również drobno pokroić. Wymieszać z przyprawami i olejem, wstawić do lodówki na całą noc. Jajka sparzyć. Z białek ubić pianę dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać z piersiami. Do patelni wlać olej i rozgrzać go. Na rozgrzany już olej łyżką kłaść przygotowaną masę i smażyć z obu stron.
Racuchy z jabłkami
- 0,5 kg mąki
- 0,6 litra mleka
- 1 jajko
- 4 dkg masła
- 5 dkg drożdży
- 4 dkg cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kg jabłek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Z mleka odlać niewielką ilość, dodać drożdże, trochę cukru i mąki (przygotować rozczyn). Masło rozpuścić w rondelku. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz stopione masło, wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). W tym czasie myjemy jabłka, obieramy ze skórki i kroimy na małe cząstki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany olej i pieczemy na złoty kolor z obu stron. Upieczone racuchy wyjmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy na gorąco z ulubionym kompotem.
SMACZNEGO !!!