Strona główna/Przedszkole/Dla Rodziców/Przysmaki z przedszkolnej kuchni

Przysmaki z przedszkolnej kuchni

Proponujemy rodzicom przepisy potraw z naszej przedszkolnej kuchni, które dzieci bardzo lubią i chętnie zgłaszają się po dokładkę.

Spróbujcie i w domu - życzymy smacznego!!!

Ciasteczka marchewkowe

  • 100 g marchewki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z soku
  • 150 g mąki
  • 40 g płatków owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie

W dużej misce umieść wszystkie składniki (masło w kawałkach) i szybko zagnieć ciasto. Schowaj ciasto na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ponownie zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - do zrumienienia. Po upieczeniu ostudź.

Kopytka z sera

  • 0,5 kg twarogu
  • 11 dkg grysiku
  • 3 dkg mąki ziemniaczanej
  • 3 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg cukru
  • 1 jajko
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Wykonanie

Wszystkie składniki wymieszać, uformować kopytka i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Ugotowane kopytka polać stopionym masłem i posypać cukrem.

Kotleciki z jaj

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 bułka maczana w mleku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie

Ugotowane jajka zmielić na maszynce do miesa (lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami) razem z namoczoną bułka. Cebulkę zeszklić na złoto na 1/4 kostce masła - wymieszać ze zmielonymi jajkami i bułką, dodać 2 jajka. Wszystkie składniki wymieszać i uformować małe kotleciki - każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Kotleciki z piersi kurczaka

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Wykonanie

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i również drobno pokroić. Wymieszać z przyprawami i olejem, wstawić do lodówki na całą noc. Jajka sparzyć. Z białek ubić pianę dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać z piersiami. Do patelni wlać olej i rozgrzać go. Na rozgrzany już olej łyżką kłaść przygotowaną masę i smażyć z obu stron.

Racuchy z jabłkami

  • 0,5 kg mąki
  • 0,6 litra mleka
  • 1 jajko
  • 4 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 4 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 kg jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Z mleka odlać niewielką ilość, dodać drożdże, trochę cukru i mąki (przygotować rozczyn). Masło rozpuścić w rondelku. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz stopione masło, wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). W tym czasie myjemy jabłka, obieramy ze skórki i kroimy na małe cząstki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany olej i pieczemy na złoty kolor z obu stron. Upieczone racuchy wyjmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy na gorąco z ulubionym kompotem.

SMACZNEGO !!!

do góry